Sidan 6. Bakade svenska, underbara rödbetor igår timme ut och timme in på 250 grader i ugnen. De blir så härliga av att bakas. Det är som om färgen går tillbaka in i dem, reduceras och karamelliseras, koncentreras.
Så rödbetorna var redan klara. Ah, pluggigt. En sväng förbi NK för att vara säker på att hitta sherryvinäger, valnötsolja och finfin raps. En svin-pikant gorgonzola, tjock som mörkret om natten. Valnötter från min goda vän på Saltå Kvarn (hon är i Turkiet nu för att köpa fikon, då får hon sitta i låga, noppiga fåtöljer och förhandla med storpotäten som sitter vid högt skrivbord och tittar ner). I kylskåpet ligger lammytterfilén från söndagen, den sköter Ilias med varsam hand.
"När beställer man en sådan här sallad på krogen?"
"Aldrig."
"Varför då?"
"Eftersom man inte vet vad man får ..."
"När gör man en sådan här sallad hemma?"
"Aldrig"
"Varför då?"
"För att man tror att det är för jobbigt. Och det är det. Men herregud vad gott."
Det blir tv-dinner med In Treatment.
Vad jag lärde mig idag: att det är supertjusigt "to swirl the Maché leaves in the dressing to lightly coat" och att sprigs betyder kvistar.
Såhär ser Balthazars Meny ut imorgon:

Det gör vår med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar