

Sidan 52. Vad nu!? Jo, jag bävar inför Riletten på sidan 14. Därav detta hopp i den stora Planen att laga sida för sida. Tänker på min pappa Uno som skrev till mig och min syster i Uppsala, maj 1981:
...
"It takes willingness to work hard,
concentrated and after a plan,
which is also hard work
to work out"
...
"Never forget the plan
Stick to it
Feel free to expand it"
Så jag gör det. Känner mig fri att expandera Planen. Till sidan 52. Varm sallad med grillad rödingfilé står därför plötsligt på menyn, med spenat och tillbehöret Lentils (sidan 193). Fiskrecepten i The Balthazar Cookbook är fantastiska, så mycket kan jag säga. Värt att köpa boken bara för dem. Ingredienser som möts på tallriken är balsamvinägerglaserade valnötter, isbadskyld sparris, dijon-honungs-glace (som nog passar lika bra till kött), babyspenat och puylinser. Och vackra, fasta rödingfiléer för 106 kronor på Sabis. Lilla smala köket blir som förtrollat när I och jag dansar med små hopsa-steg för att preppa alla små delar av rätten som slås ihop på tallriken på slutet. Det är flyyyt i vardagen.
Jag lär mig i huvudsak tre saker:
1. Att det lönar sig som fan att lägga lite extra krut på en sallad. Lite omsorg, kärlek, eftertanke, fina vinaigretteprylar, färgbevarande isbad, reducering och uppkok. Det betalar sig omedelbart. Lyx.
2. Att brytningen mellan en pepparotsstark senap, honung, balsamvinäger och valnötter är thrilling.
3. Att trout betyder forell.
Jag är tillbaka på banan. Balt, Balthazar, Balt, Balthazar, Balt, Balthazar, Balthazar ... Balthazar, Balthazar!

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar