tisdag 18 augusti 2009

Salade Nicoise




























Sida 8 i Balthazar Cookbook. En av mina favoriter: Salade Nicoise. Mitt förhållande till denna sallad är romantiskt. Under ett glatt nittiotal på datortidningsförlaget betade jag av många, många på franska rivieran. Det var ofta ris i riviera-varianten, istället för potatis, och det måste testas någongång, kanske rött ris. Kulmen på mina ljuva drömmar om nicoisen var i alla fall på bröllopsresan i Antibes på Hotel du Cap Eden Rock. Fast det var faktiskt ingen toppensallad, trots sagolikt högt pris. Nej, den bästa gör JoelBauer. Den är kärleksfullt komponerad. Jag lovar.

Hej hej Saltå-Sara, förresten. Du är med mig hela vägen här. Idag har du levererat balsamvinägern till middag. Jävlar i min lilla låda, vilken god vinäger. Det är familjen Cattanis som ligger bakom, de började på 1800-talet och har fortsatt sin produktion på Casa del Balsamico Modenese i Modena, Italien. Den virvlar i munnen. Jag tänker på knäck till jul.

Vi missade att köpa tonfisk. En central ingrediens kan tyckas. Det får bli cypriotisk haloumi istället - det är Nichos farsa som hämtat hit den. Ilias säger att jag ska skriva att oliverna kommer från Grekiska Livs. De gör de inte.

Jag reser mellan smakerna i skålen när jag äter. Det är så gott. Minnen. Färskt, rent och snyggt!

Nu återstår följande "Pour commencer"-rätter innan jag kommer in på fiskavdelningen:
Frisésallad med bacon
Kycklinglevermousse
Slarvsylta eller fläsksmör
Baguetter med potatismos
Fiskbullar
Sniglar med vitlökssmör
Gravlax med hovis
Grillade sardiner
Råbiff
Getostpaj med karamelliserad lök
Ärtsoppa
Svampsoppa (passar bra, då ska jag plocka svamp)
Ägg-brunch
Löksoppa
Skaldjursplatå-vaddå!



3 kommentarer:

  1. Detta är underbart! Men bara ett intro... Frågor som hänger kvar är om själva tonfisken: Del? Tjocklek om det är färska filéer? Bitstorlek om det ska funka i salladen?
    Och på tal om listan med kommande förrätter: Du måste ge mig en chans att "blanda mig i" råbiffen. Annars kommer mänskligheten att gå miste om nåt väsentligt.

    SvaraRadera