söndag 30 augusti 2009

Steak Frites




Sidan 132. "Steak Frites symbolizes Balthazar. It is our most popular dish and has been since day one. Those who crave meat and potatoes are always satisfied beyond their wildest dreams."

En paradrätt helt enkelt. Jag älskar det sätt på vilket författarna beskriver att de haft exakt samma inställning och noggrannhet i valet av inredning, som till tillredningen av pommfritten. Det är passion.

Hur jag hamnade på sidan 132? Efter träningspasset på Odenplan tog jag en sväng in på Coop och hittade kött från Saltå. Visste inte att de hade kött. Kul. Andra saker som hamnade i korgen: blåbärssoppa, stark ost, päron med knallrött skal och OLW-chips. Associationshandlande. När jag kom hem blev processen omvänd. Vilket recept passar in på det jag handlat? Steak Frites. I receptet ingår även French Fries på sidan 170 och Mayonnaise på sidan 250.

Sagt och gjort.

Först pommes. Tove, som gav mig och I Balthazar-boken när hon kom hem från New York i höstas, har tjatat om dessa pommes och hur fantastiska de är. Att de ligger inlindade i papper i rostfri kopp. Tjusigt och rufft på samma gång. I är motsträvig när jag ska frittera. Han är ju kungen av potatisfrittering. Ska jag nu göra på något a-n-n-a-t vis?! Jo, jag ska prompt dubbelfrittera. Det blir himmelskt goda smala små stickor i guldbrunt, trots att den sketna spisen inte klarar nödvändig temperatur.

Sedan majjon. Majonäs är något av det första kockeleverna får lära sig på kockskolan. Räknas till en av grunderna i matlagning. Det sägs att så snart man kan slå sin egen majonäs, slutar man att köpa emulgeringsmajjo. Först gör jag den en gång med rapsolja och olivolja. Totalt misslyckat. Olivoljan är gräsig och dominant på ett påträngande, kväljande vis. Hohoo. Papperskorgen. I tar över. Den blir för lös, men smaken är oemotståndlig.

Sist köttet. Det är enkelt, blodigt och blir randigt. Inga problem.

Lärde jag mig egentligen något idag? Jo, möjligtvis:

1. Underskatta aldrig hemslagen majonäs.

2. Att jag kanske ska köpa en fritös.

3. Att jag kanske ska köpa en ny spis.

Godnatt.

3 kommentarer:

  1. Drabbas av omedelbar craving! Så snyggt och så åtråvärt.

    SvaraRadera
  2. dubbelfritera? förklara, please. Friterar du först för att få konsistens och sedan för att få yta?
    /peo i Mexico

    SvaraRadera
  3. Ja just så! Först i ett gradtal. Över på plåt. Sedan på högre gradtal för guldgulbrun knaperyta. Det funkar verkligen bra!

    SvaraRadera