
Bläddrar fram och tillbaka. Tillbaka och fram.
Nu är det Rillette á la Fermière - fläskmos. Efter det är det Brandade de Morue - torskmos. Vill egentligen fram till Quenelles de Poisson på sidan 18 - fiskbullar. Jag har alltid ÄLSKAT fiskbullar. Är helt enkelt uppvuxen på't. Abbas i hummersås med vitt ris och tunnt skivad gurka med italiensk salladskrydda från Spice Islands. Jo, det är sant. Vem som helst kan stämma av med mamma. Hon köpte en burk i taget till mig och visste att det skulle hålla mig glad.
Quenellerna beskrivs som "quickly with just a few minutes of poaching". Det känns lockande lätt, snabbt och nostalgiskt när jag ska planera onsdagskvällens övningar. Leker med tanken att jag kanske ska bryta ordningen och laga detta recept som alltså ligger längre fram i boken, istället för fläskrumpan. Men så ångrar jag mig lika snabbt. Ser att man ska göra en sås till quenellerna, Sauce Américane. Bläddrar fram till tillbehörsavdelningen på sidan 246. Levande hummer ska spetsas på diskbänken - "it will still be moving though...". "This recipe is rated PG-13 due to its violent content." Bla, bla, bla.
Detta får bli min cliffhanger. Förr eller senare kommer den, H-U-M-M-E-R-N. Tills dess tar jag inköpslistan och försöker hitta juniper berries och ankfett.
:)
Du går igenom en tuff fas. Fläskmos och torskmos är inte så himla kul. Men "Rilette" är intressant. Fram till för ett år sen visste jag inte vad det var. Nu vet jag att det är långt tillagat kött som faller sönder och man kan ha det som ett mos, en fyllning, en bädd etc. Rilette är numera kul och spännande i min värld. Men fläskmos och torskmos framstår fortfarande som... låt mig stanna vid..; kämpigt. Kanske mest beroende på språket.
SvaraRaderaNär det gäller cliffhangers om humrar, fiskbullar och konserver så kan jag bara säga: du satte igång fantasin. Oj, vilka barndomsminnen som dök upp! Fiskbullar, mödrar (och fäder för den delen) och olika konsistenser dyker upp i mitt minne. Ser fram emot det avsnittet.
Ibland får jag för mig att jag ska slå till på en burk fiskbullar i alla fall. Och mumsa på om Ilias är borta en kväll. Men så drar jag mig till minnes att min vän Sara, som är kraftigt allergisk mot all sorts fisk och skaldjur, faktiskt KAN äta de där fiskbullarna på burken. Det betyder att det inte är så mycket fisk däri ...
SvaraRaderaJapp, konserverade fiskbullar funkar bra. Djupfrysta fiskbullar funkar inte. Från barndomen minns jag också torskrom på burk. Mamma skivade, smörstekte, droppade citron över och serverade med kokt potatis. Måste kolla om produkten finns kvar i butikshyllan.
SvaraRaderaHej min kära,
SvaraRaderaDet är en lisa för själen att läsa om din resa i Balthazars värld. En lisa och en vila och samtidigt så spännande.
Blev lite inspirerad av din kycklingbuljong - jag har minst sju kycklinglik i frysen. Känns dax att ta fram, dem och följa i dina spår.
Puss!
Eva.